Kami akan memberikan sedikit tip untuk membantu anda mengenali jenis makanan yang berkhasiat dan mempunyai kalori yang rendah.
TIP-TIP MEMILIH JENIS MAKANAN
VITAMIN C
Buah-buahan jenis sitrus yang kaya dengan vitamin C semula jadi seperti limau gendang , oren dan lemon mampu membantu dalam mengurangkan penyerapan lemak. Diet yang berkurangan vitamin C telah terbukti oleh pelbagai kajian bahawa ia boleh membawa kepada garis pingang (waistline) yang lebih luas. Jadi anda boleh menikmati 75mg vitamin dari sebiji oren atau secawan strawberi bagi memenuhi keprluan diet anda.
TEH
Menurut The American Journal of Clinical , wanita yang mengambil jumlah Catechin ( antioksidan dalam daun teh yang boleh menggalakkan pembakaran lemak ) yang paling tinggi lebih senang mengalami penurunan berat badan berbanding mereka yang kurang minum teh dalam jangka masa 14 tahun. Jadi kami syorkan anda memilih teh jenis teh hijau atau teh putih untuk kekal langsing kerana ia mengandungi Catechin yang lebih tinggi.
Tahukah Anda , sebiji pisang mengandungi lebih 400mg potasium dan mineral bagi membantu untuk mengawal jumlah sodium ( mengasilkan gas ) dalam badan anda. Pisang juga senang di dapati dan di bawa serta di makan di mana-mana. Jadi tidak hairanlah sebelum pemain bola beraksi mereka di sarankan memakan pisang. Selain itu , pisang juga sinonim dengan masalah sembelit.
MAKANAN RENDAH GI ( INDEKS GLISEMIK )
Makanan yang rendah GI ialah makanan jenis yang mampu dihadam dengan secara perlahan serta boleh membantu anda berasa lebih kenyang sepanjang hari. Menurut satu kajian yang dijalankan oleh Journal of The American College of Nutrition. Makanan jenis rendah GI termasuk bijirin dan sayuran serta sesetengah buah seperti buah limau gendang dab beri biru.
JAUHI MAKANAN DAN MINUMAN TINGGI GULA
Sekiranya anda meyemak label makanan , anda akan mendapati kebanyakkan makanan dan miuman mempunyai gula tambahan serpet sirap jagung berfruktosa tinggi dan gula putih yang diproses. Makanan dan minuman yang mengandungi kandunga gula yang tinggi akan menyebabkan peningkatan mendadak jumlah kandungan gula dalam darah anda. Seterusnya ia boleh menjejaskan ransangan hormon leptin yang boleh mengawal selera dan metabolisme. Hal ini mengakibatkan anda akan lebih berselera untuk memakan lebih daripada biasa. Apabila ransangan leptin terjejas , ia akan mengakibatkan anda sukar mengawal selera dan secara tidak langsung kalori akan berlebihan. Kalori yang berlebihan tidak akan di tukar menjadi tenaga namun di simpan di bahagian hati sehingga menjadi lemak dan akan mengakibatkan penyakit sepeti obesiti dan diabets.
Oleh yang demikan , jika anda membeli makanan dan minum pilihlah jenis mempunyai lemak tidak tepu dan berserat tinggi. Jika anda tidak mampu mengurangkan gula dalam makanan dan minuman , jangan bimbang dan jangan bersedih STEVIA mampu memberikan anda rasa manis tanpa mengunakan gula
KEBAIKKAN STEVIA
* BUKAN UBAT
* BUKAN SUPPLIMENT
* PEMANIS SEMULA JADI
* MENGANDUNGI GLUKOSA
* 0 KALORI
* 200-300 KALI GANDA MANIS DARI GULA
KHASIAT STEVIA
* TERBAIK UNTUK PENGHIDAP KENCING MANIS
* MENSTABILKAN TEKANAN DARAH TINGGI
* MENGAWAL BERAT BADAN
* MELAWASKAN PEMBUANGAN AIR KECIL
* MENINGKATKAN TENAGA DALAMAN
* MENGATASI MASALAH SUKAR TIDUR
*MERAWAT LUKA TERBAKAR
* TERBAIK UNTUK MASALAH GOUT
*AWET MUDA
*MERAWAT MASALAH SEMBELIT
JADI APA TUNGGU LAGI SEGERALAH TUKARKAN GULA PASIR ANDA DENGAN STEVIA UNTUK MENDAPATKAN BERAT YANG IDEAL
No comments:
Post a Comment