Thursday, 10 September 2015

SEBAB GULA MEMBAHAYAKAN KESIHATAN

Gula mmg sgt bahya pd kesihatan tapi ia sangat sedap sampai mampu membuatkan kita tak mampu berpisah dengan gula...namun itu dulu..
jika anda baca artikel ini..
anda akan segera mengatikan ia dengan stevia pemanis semula jadi..

1. Gula boleh menekan sistem imun anda.
2. Gula mengganggu hubungan mineral dalam badan.
3. Gula boleh menyebabkan kenakalan remaja kanak-kanak.
4. Gula dimakan semasa mengandung dan penyusuan boleh mempengaruhi pengeluaran tenaga otot dalam anak, yang boleh menjejaskan keupayaan individu untuk bersenam.
5. Gula dalam soda, apabila diminum oleh kanak-kanak, menyebabkan kanak-kanak kurang minum susu.
6. Gula boleh meningkatkan glukosa dan tindak balas insulin dan mengembalikan mereka ke tahap puasa perlahan dalam pengguna kontraseptif oral.
7. Gula boleh meningkatkan spesies oksigen reaktif (ROS), yang boleh merosakkan sel-sel dan tisu.
8. Gula boleh menyebabkan hiperaktif, kebimbangan, tidak boleh menumpukan perhatian dan sifat mudah tersinggung kanak-kanak.
9. Gula boleh menghasilkan peningkatan yang ketara dalam trigliserida.
10. Gula mengurangkan keupayaan badan untuk mempertahankan terhadap jangkitan bakteria.
11. Gula menyebabkan penurunan dalam keanjalan tisu dan fungsi – gula lebih banyak anda makan, keanjalan yang lebih dan fungsi anda kalah.
12. Gula mengurangkan lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL).
13. Gula boleh membawa kepada kekurangan kromium.
14. Gula boleh membawa kepada kanser ovari.
15. Gula boleh meningkatkan tahap puasa glukosa.
16. Gula menyebabkan kekurangan tembaga.
17. Gula mengganggu penyerapan badan kalsium dan magnesium.
18. Gula boleh membuat mata lebih mudah terdedah kepada kemerosotan makular berkaitan dengan usia.
19. Gula meningkatkan tahap neurotransmitter: dopamin, serotonin, dan norepinephrine.
20. Gula boleh menyebabkan hipoglisemia.
21. Gula boleh membawa kepada saluran pencernaan berasid.
22. Gula boleh menyebabkan peningkatan mendadak tahap adrenalin kanak-kanak.
23. Gula sering malabsorbed pada pesakit dengan penyakit usus berfungsi.
24. Gula boleh menyebabkan penuaan pra-matang.
25. Gula boleh membawa kepada ketagihan alkohol.
26. Gula boleh menyebabkan kerosakan gigi.
27. Gula boleh membawa kepada obesiti.
28. Gula meningkatkan risiko penyakit Crohn dan kolitis ulser.
29. Gula boleh menyebabkan ulser perut atau duodenum.
30. Gula boleh menyebabkan artritis.
31. Gula boleh menyebabkan gangguan pembelajaran pada kanak-kanak sekolah.
32. Gula membantu pertumbuhan tidak terkawal Candida albicans (jangkitan yis).
33. Gula boleh menyebabkan batu karang.
34. Gula boleh menyebabkan penyakit jantung.
35. Gula boleh menyebabkan apendiks.
36. Gula boleh menyebabkan buasir.
37. Gula boleh menyebabkan vena varikos.
38. Gula boleh membawa kepada penyakit periodontal.
39. Gula boleh menyumbang kepada osteoporosis.
40. Gula menyumbang kepada keasidan air liur.
41. Gula boleh menyebabkan penurunan sensitiviti insulin.
42. Gula boleh mengurangkan jumlah Vitamin E dalam darah.
43. Gula boleh mengurangkan jumlah hormon pertumbuhan dalam badan.
44. Gula boleh meningkatkan kolesterol.
45. Gula meningkatkan produk akhir glycation maju (Zaman), yang terbentuk apabila gula mengikat bukan enzim untuk protein.
46. Gula boleh mengganggu penyerapan protein.
47. Gula menyebabkan alergi makanan.
48. Gula boleh menyumbang kepada kencing manis.
49. Gula boleh menyebabkan toxemia semasa mengandung.
50. Gula boleh menyebabkan ekzema pada kanak-kanak.
51. Gula boleh menyebabkan penyakit kardiovaskular.
52. Gula boleh menjejaskan struktur DNA.
53. Gula boleh mengubah struktur protein.
54. Gula boleh membuat kedutan kulit dengan mengubah struktur kolagen.
55. Gula boleh menyebabkan katarak.
56. Gula boleh menyebabkan emphysema.
57. Gula boleh menyebabkan aterosklerosis.
58. Gula boleh menggalakkan ketinggian lipoprotein densiti rendah (LDL).
59. Gula boleh menjejaskan homeostasis fisiologi banyak sistem dalam badan.
60. Gula merendahkan keupayaan enzim untuk berfungsi.
61. Pengambilan gula dikaitkan dengan perkembangan penyakit Parkinson.
62. Gula boleh meningkatkan saiz hati dengan membuat sel-sel hati membahagi.
63. Gula boleh meningkatkan jumlah lemak hati.
64. Gula boleh meningkatkan saiz buah pinggang dan menghasilkan perubahan patologi di dalam buah pinggang.
65. Gula boleh merosakkan pankreas.
66. Gula boleh meningkatkan pengekalan cecair badan.
67. Gula adalah musuh nombor satu pergerakan usus.
68. Gula boleh menyebabkan myopia (rabun dekat).
69. Gula boleh menjejaskan lapisan kapilari.
70. Gula boleh membuat tendon lebih rapuh.
71. Gula boleh menyebabkan sakit kepala, termasuk migrain.
72. Gula memainkan peranan dalam kanser pankreas di kalangan wanita.
73. Gula boleh menjejaskan gred kanak-kanak di sekolah.
74. Gula boleh menyebabkan kemurungan.
75. Gula meningkatkan risiko kanser perut.
76. Gula boleh menyebabkan dispepsia (senak).
77. Gula boleh meningkatkan risiko mendapat gout.
78. Gula boleh meningkatkan tahap glukosa dalam darah yang lebih tinggi daripada karbohidrat kompleks dalam Ujian toleransi glukosa boleh.
79. Gula mengurangkan kapasiti pembelajaran.
80. Gula boleh menyebabkan dua protein darah – albumin dan lipoprotein – untuk berfungsi kurang berkesan, yang boleh mengurangkan keupayaan badan untuk mengendalikan lemak dan kolesterol.
81. Gula boleh menyumbang kepada penyakit Alzheimer.
82. Gula boleh menyebabkan Pelekat platelet, yang menyebabkan darah beku.
83. Gula boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon – sesetengah hormon menjadi aktif dan lain-lain menjadi terlalu aktif.
84. Gula boleh membawa kepada pembentukan batu karang.
85. Gula boleh menyebabkan radikal bebas dan tekanan oksidatif.
86. Gula boleh membawa kepada kanser saluran biliary.
87. Gula meningkatkan risiko remaja hamil menyampaikan (SGA) bayi kecil-untuk-hamil-umur.
88. Gula boleh membawa kepada pengurangan yang besar dalam tempoh kehamilan di kalangan remaja.
89. Gula melambatkan makanan ini masa perjalanan melalui saluran gastrousus.
90. Gula meningkatkan kepekatan asid hempedu di dalam najis dan enzim bakteria di dalam usus, yang boleh mengubah suai hempedu untuk menghasilkan penyebab kanser kompaun dan kanser kolon.
91. Gula meningkatkan estradiol (bentuk yang paling mujarab semulajadi estrogen) pada lelaki.
92. Gula bergabung dengan dan memusnahkan phosphatase, enzim penghadaman, yang menjadikan pencernaan lebih sukar.
93. Gula boleh menjadi faktor risiko untuk kanser pundi hempedu.
94. Gula adalah bahan ketagihan.
95. Gula boleh memabukkan, sama seperti alkohol.
96. Gula boleh memburukkan sindrom prahaid (PMS).
97. Gula boleh mengurangkan kestabilan emosi.
98. Gula menggalakkan pengambilan makanan yang berlebihan dalam orang gemuk.
99. Gula boleh memburukkan lagi gejala kanak-kanak yang mempunyai masalah defisit perhatian (ADD).



No comments:

Post a Comment